maanantai 9. tammikuuta 2012

Olen hautausmaa



Miksasin viisi päivää ja sain valmiiksi viisi biisiä. Jälki miellyttää, mutta aikani kertakaikkiaan loppui kesken. No oikeestaan miksasin kuus biisiä, mutta Näin sinut unessa kaipaa vielä pientä säätöö. Sain siis valmiiksi biisit Veli, Kunnia, Rakennukset, Muut on jo menneet sekä Elämä kiinnostaa.


Kokemus on ollut raskas ja antoisa. 20 metriä maan alla, yksin. Välillä olen vaeltanut syvällä Pimeydessä ja välillä kokenut onnistumisen hetkiä. Paavo on käynyt välillä kannustamassa ja facepalmaamassa. Lisäksi olen ollut irtolaisena veljeni ja Joelin sohvalla, koska irtisanoin kämpän. Ei siis ole ollut muuta paikkaakaan kuin Musiikkitalon luxus-tarkkaamo.

Biisien yleissoundi on täyteläinen ja pyöreä, myöskin dynaaminen ja ajaton. Mitä ikinä se tarkoittaakin. Myös Poutatorven jätkät poikkesivat kuvaussessioidensa ohessa moikkaamassa ja saivat kokea ensiesityksen loistavasta Muut on jo menneet -proge-eepoksesta. Radio Helsinkiä veikattiin.

Mutta mutta, nyt musiikki alkaa saada lopullisen kuosinsa. Paavo miksaa loput biisit, koska itse lähden nyt Barcelonaan puoleksi vuodeksi. Puoli vuotta poissa Pimeydestä on synkkää, mutta kohtahan tulee jo kevät ja kevään myötä biisit eetteriin.

Tämä on musiikin tekemisen parhaita hetkiä. Vaalitaan salaisuutta, joka paljastuttuaan tulee tekemään koko maailmalle niin paljon hyvää.

Kuvat eivät liity miksaukseen ja ovat Heikki Hyväsen omaisuutta.

Pekka

tiistai 3. tammikuuta 2012

Toinen kohtaus

Eilen laulettiin yömyöhälle. Meri myrskysi ja lunta satoi. En muista äänitysjärjestystä enää. Molemmat päivät olivat niin intensiivisiä, että laulusuoritukset on hämärtyneet päässäni vellovaksi öiseksi mereksi.

Patjojen avulla kyhäsimme oivan laulukopin "mökin" yläkertaan. Äänityskalustona meillä oli etuasteena Avalon Designin VT-737 ja mikkinä Shure SM7. Kokeiltiin myös Neumann U87:aa, mutta tuntui molemmilla toimivan paremmin se SM7. Ehkä se oli myös tilan kannalta fiksumpi valinta...

Kumminkin, välillä laulut irtosivat paremmin, välillä huonommin. Toiset biisit menivät ykkösellä ja toisia rassattiin ja rassattiin. Lopulta kuitenkin taidettiin paketoida homma pikkuisen etuajassa stemmoineen päivineen. Välillä tehtiin kunnon juustopaahtovanukasta, välillä vähän hillitympää.

Huomenna alkaa miksaajan yksinäinen tie Pimeyden sydämeen.

maanantai 2. tammikuuta 2012

Lähtisitkö silloin kanssani Pimeyteen?

Johan oli lomat! Pekka lupasi ettei juo enää koskaan kuten uudenvuodenaattona, mutta epäili itsekin Caipirinha-päissään jakavansa rahaa ja takapuolta Barcelonan kaduilla vielä tämän kevään aikana.

Voisin suunnitella Complete vocal -laulutekniikan uudestaan: tuoreina "laulumoodeina" ns. Suomi-tatsin Lauri Tähkä-henkinen renkiääni ja hempeän äitelä "juustonen ku Mikko Kuustonen" -saundi. Muita en osaa. Nykytekniikka mahdollistaa onneksi "tehään näistä"-stailin.

Ensin "Rakennukset", sitten "Veli".

Joel